Vann- og jordbruksprosjekter
Gombolo og området rundt er kjent for å ha godt jordbruksland, men også for å være veldig tørt. Ofte er det mangelen på vann som blir fremhevet som den største begrensingen av de lokale familiene. Utfordringen er imidlertid ikke at det totalt sett regner for lite, men at alt regnet kommer i løpet av noen ganske få dager i året. Resultatet er at store mengder vann bare renner vekk eller fordamper, og deretter blir det like tørt som før. De lokale avlingene har også vært sårbare ved at man gjennom generasjoner har valgt å dyrke mat som er avhengig av en ganske stabil vannforsyning for å få god avling. Dårlig tilgang på vann har ført til at man tradisjonelt har brukt flere timer om dagen på å gå frem og tilbake til vannhull som er gravd i elvebunnen av tørrlagte elver. I årene fra 2008 har vi i samarbeid med lokale familier arbeidet frem løsningene på disse utfordringene du kan lese mer om under.
Vanntanker på nedbetaling
De fleste i Gombolo bor i enkle hus med bølgeblikktak. Når det først regner kan det tromme skikkelig på taket, og i løpet av en natt kan det høstes store mengder vann selv fra tak som bare er noen kvadratmeter store. Vi har derfor fra 2013 hjulpet mange familier med å skaffe seg vanntanker og takrenner som kan samle opp dette vannet som kommer. Familien betaler én femtedel av tanken når de mottar den, og betaler den så ned ila. de fire neste årene. Vanntankene er fra 200 til 10 000 liter store, slik at valg av tank tilpasses den enkelte families betalingsevne. Etterhvert som familiene betaler tilbake tankene sine, brukes pengene på å kjøpe nye tanker, og slik er det i dag de lokale som selv betaler for at naboen skal kunne få seg vanntank. Tusen takk til entreprenør-selskapet Betonmast som sponset det opprinnelige innkjøpet av vanntanker, som siden har rullet og gått og i dag har blitt til mange flere tanker!
Lokale demninger
Vi har gravd 3 lokale demninger for å samle regnvann. Disse demningene gjør at lokalbefolkning og skoler har tilgang til vann i flere måneder etter at regnsesongen har sluttet. Vannet blir hovedsakelig brukt til dyr og jordbruk. Jo lenger demningene står, desto bedre holder grunnen på vannet, men det er en utfordring at noe av vannet fordamper når det er veldig varmt.
Grunnvannsbrønner
Vi har boret to dype grunnvannsbrønner. Den første ble boret i 2010, denne forsyner nå for det meste Gombolo Secondary School – den videregående skolen i Gombolo. Brønnen har gjort det mulig for denne skolen å vokse fra å være 90 elever i 2008 til nå å være en av de største og mest vellykkede skolene i Machakos County i Kenya med over 600 elever! De fleste av disse elevene bor på skolen og vannkonsumet er stort. Denne brønnen ble for det meste finansiert ved hjelp av enkeltgivere i Norge.
Den andre borebrønnen drillet vi i 2011 og denne forsyner Kikuyuni landsby og omegn med rent vann. Dette landsbyområdet hadde tidligere over 4 km å gå til nærmeste vannhull og brønnen har utgjort og utgjør fremdeles en stor forskjell for både familiene og skolene i Kikuyuni.
Plantekonkurranser
Grunnleggeren av Aid in Action, Anne Louise Dæhlin sin første bok har navnet "Papayaene i Gombolo". Opprinnelsen til dette navnet er alle papaya-trærne som familiene i Gombolo og landsbyområdet rundt ble oppfordret til å plante fra år 2010. Bakgrunnen for treplantingen er at den hvite maizen som lokalbefolkningen til vanlig dyrker, har det med å visne dersom det ikke regner tilstrekkelig i regnsesongene. Papaya, eukalyptus, mango og andre trær klarer seg med langt mindre vann og gir også verdifull næring og inntektsmuligheter – noe mange lokale kvinner (og menn!) har dratt stor nytte av de senere årene.
Drivhus
Vi har investert i flere drivhus med dryppesystem. Poenget med disse er at man bruker mindre vann og at tomatplantene, kålen, løken og spinaten unngår å bli svidd i den sterke solen. De første drivhusene vi kjøpte inn ble gitt til lokale skoler i området for at de skulle dyrke mat. Disse skolene startet bra, men vi ser nå at nye ledelser, vannmangel osv. har gjort at skolene ikke lenger benytter seg av drivhusene. Dette har vi lært av og vi har planer om å flytte alle drivhusene våre til en stor tomt som ligger langs en elv som har vann året rundt. På denne tomten har vi allerede 7 drivhus hvor det dyrkes grønnsaker som brukes på Edustep, barneskolen vår i Kyua.
Aid in Action
Organisasjonsnummer: 996 281 159
Copyright © 2023