Aid in Action

Regnvannsinnhøsting i Kenya (Publisert 24.04.2014)

I samarbeid med masterstudenter fra NTNU i Trondheim er vi i gang med å undersøke hvordan vi kan effektivisere vannsamlingen i Gombolo og området rundt.

Alle i Kenya er enige i at Yatta-distriktet er et tørt område. Likevel har masterstudentene våre funnet ut med data fra Verdensbanken at det regner nesten 1 meter i året (998 mm). Det er mer enn f.eks. i Oslo hvor det regner i overkant av 700 mm! Utfordringen er at regnet kommer på veldig kort tid. Da vi var i Kenya sist, så regnet det for eksempel 100 mm på én natt! Mesteparten av vannet ble skylt vekk, nedover i mindre bekker som samlet seg i større “sesonal rivers” – elver som tørker inn så fort det slutter å regne.

VI har funnet ut at per kvadratmeter kan man samle 1*1*1=1m3 vann = 1000 liter. Fra bølgeblikk regner vi med å kunne samle 80% av dette.

Aid in Action har per i dag 3 type vannprosjekter:
  1. Brønner: Bore brønner for å få rent drikkevann, som er spesielt viktig for skolene.
  2. Demninger: Grave demninger for å stoppe regnvann før det når de store elvene.
  3. Vanntanker: Samle regnvann fra takene i vanntanker (5000-10 000 liter og tønner på 200 liter).

 

Sekretæren på Utviklingssenteret, Anne Mwanzia, har ansvaret for å sørge for at depositum betales i det man skriver kontrakt og får med seg en vanntank.

Sekretæren på Utviklingssenteret, Anne Mwanzia, har ansvaret for å sørge for at depositum betales familiene skriver kontrakt og får med seg en vanntank.

Vanntankprosjektet er det nyeste av disse og vi ser på det som et pilotprosjekt. Selv om vi allerede vet at vanntanker fungerer bra er det spesielt spennende å se om folk betaler tilbake de neste fem årene. Avtalen er veldig klar om at hvis de ikke betaler, så blir vanntanken gitt til en annen person som betaler.
Alle som får en tønne må betale et depositum på 200 shillings og skriver en kontrakt om at de skal betale tilbake for tønnen i løpet av 5 år (400 shillings i året). Del på 14 for å komme til kroner! Dette er en del av vannsamlings-prosjektet vårt. Tønnene er beregnet for de som ikke klarer å betale 1/5 av de større vanntankene på 5000-10 000 liter (som er betydelig dyrere). De bruker den til å samle vann fra taket når det regner og som et reservoar som gjør at de ikke må hente vann hver dag.

Tilltak for vannsamling fram til i dag:
  • Gravd 3 demninger.
  • Gitt ut over 30 store vanntanker og over 150 tønner på nedbetaling.
  • Boret 2 brønner (160 meter dype) som forsyner en rekke skoler og lokalbefolkningen.
Nå i slutten av april reiser en av studentene ned igjen til Kenya for å undersøke videre måter å effektivisere vanninnsamlingen og motivere lokalbefolkningen til å se potensialet som finnes.
Les mer om arbeidet til masterstudentene ved NTNU på bloggen deres Ingeniør uten grenser:

HER og HER

 

Vanntank-prosjekt (Publisert 16.01.2014)

Et av Norges store entreprenørfirmaer, Betonmast, har gitt 155 000 kroner til Aid in Action sitt arbeid. Pengene blir brukt til et prosjekt som går ut på å hjelpe familier og institusjoner å samle regnvann fra takene sine.

I Yatta-distriktet i Kenya er det veldig tørt utenom regnsesongene, men når det først regner, kan man klare å samle tusenvis av liter med vann bare man har et tak, takrenner, et rør og en vanntank. Det høres kanskje enkelt ut, men det er ikke like lett når alt koster penger – penger som mange ikke har.

Et av Norges store entreprenørfirmaer, Betonmast, har gitt 155 000 kroner til Aid in Action sitt arbeid.

Et av Norges store entreprenørfirmaer, Betonmast, har gitt 155 000 kroner til Aid in Action sitt arbeid. Pengene blir brukt til å hjelpe familier og institusjoner å samle regnvann på en effektiv måte.

Vår idé var å sette i gang et prosjekt som kan fortsette av seg selv i mange år framover. I samarbeid med de lokale i Kenya bestemte vi oss for å lansere vanntanker på nedbetaling. Pengene fra nedbetalingen går til å kjøpe flere og flere vanntanker som igjen kan nedbetales av nye familier. Ideen ble tatt svært godt imot av lokalbefolkningen.

Vi ble enige med lokalbefolkningen om følgende betingelser:

  • For å få en vanntank må en familie betale 1/5 av verdien på vanntanken, takrenner og rør.
  • Familien må skrive under på at de skal fortsette å betale 1/5 hvert år helt til tanken er nedbetalt.
  • Alle familiene som er med i prosjektet forplikter seg til å plante trær.

Resultat: Prosjektet viste seg å bli en suksess fra første stund! Ni familier har så langt hatt råd til å betale så mye som 1300 kr per år og fått vanntanker som rommer 10 000 liter, 21 familier kunne klare å betale 750 kroner per år og har fått vanntanker som rommer 5 000 liter. 120 svært fattige familier kunne klare å betale ca. 30 kroner i året og fikk tønner på 200 liter. I tillegg har tre barnesentere og ett utviklingssenter (alle startet av Aid in Action) fått hver sine vanntanker på 10 000 liter.

I november og desember 2013 regnet det en god del og alle har fått samlet masse vann som nå blir flittig brukt i husholdningene og til å vanne trær og planter.

En familie med vanntank fra Betonmast.

En familie med vanntank fra Betonmast.

Små vanntønner deles ut.

Små vanntønner deles ut.

Kontakt
Aid in Action
v/ Anne Louise Hübert
Dalsnaret 6 B, 1168 Oslo, Norway
Org. nr. 996281159
+47 45619903
annelouise@aidinaction.com
Følg oss
Gi en gave til Aid in Action
Bankkonto 9680.36.48899.

Gi et bidrag direkte på Internett med debet- eller kredittkort via Paypal (PayPal-konto er ikke nødvendig):


Paypal tar 2,80 kr + 3,4% av gavebeløpet i gebyr. Vi oppfordrer deg til å sende penger via bank, engangsbeløp eller pr. avtalegiro.